Wat is een smart building?

Is een app voor werkplekbeheer interessant voor uw organisatie? Moet u investeren in sensortechnologie? Wat is een smart building en hoe begint u daar best aan? Ons antwoord: neem de behoeften van uw bedrijf en werknemers als start- en richtpunt. Hoewel er een waaier aan definities bestaat, is een smart building in de eerste plaats een persoonlijk verhaal. Want een gebouw is pas echt slim als het werkt voor uw onderneming en niet andersom. We illustreren graag hoe smart technology u kan helpen bij het aanpakken van facilitaire vraagstukken. Let’s get digital!

Van WiFi-Based workplace occupancy…

Is uw bedrijf al geëvolueerd naar een hybrid way of working? Nu organisaties niet meer de volledige capaciteit van hun workspace benutten, herdenken ze hun kantoorstructuur. Statische bureaus maken plaats voor informele werkplekken zoals vergaderhoeken en flexplekken. Maar die transformatie kan ook leiden tot claimgedrag, waarbij werknemers nodeloos lang een workdesk opeisen uit angst dat ze anders – na hun meeting bijvoorbeeld – geen bureau meer zullen vinden. Toch is er vaak geen sprake van capaciteitsproblemen.

Om vlot inzicht te krijgen in welke workdesks bezet of beschikbaar zijn, werken veel bedrijven met workplace occupancy systemen. Deze technologie laat toe de bezettingsgraad te meten en druktepieken in kaart te brengen. De populairste meetvorm is sensortechnologie die rechtstreeks aan de bureaus bevestigd wordt. Om ook de bezettingsgraad van informele werkplekken te meten, raden we WiFi-based workplace occupancy aan. Deze toepassing analyseert en lokaliseert haarscherp de activiteitsgraad op basis van WiFi-signalen. Bovendien kunt u die data handig gebruiken voor het inplannen van onderhoudsinterventies en andere facilitaire diensten. 

Naar datadreven Facility Management

Verlichting, verwarming, ventilatie en de hele IT-infrastructuur zijn onmisbare schakels in uw bedrijfsvoering. Maar het zijn ook enorme kostenposten wanneer ze inefficiënt aangestuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij de laatste die het kantoor verlaat de verwarming vergeet uit te schakelen. Om uw medewerkers comfortabel, kostenefficiënt en duurzaam te laten werken, moet u hen klant van uw bedrijfsgebouw maken.

U staat er misschien niet bij stil maar uw bedrijfsgebouw verzamelt dagelijks al tonnen data. Zo zijn de detectoren op uw liften, zonwering en andere toestellen verbonden met uw globale netwerk. De sleutel naar een energiezuinige en comfortabele werkplek ligt dus binnen handbereik. Met de juiste meet- en facility tools kunt u deze data capteren en aanwenden om uw infrastructuur gericht aan te sturen.

Tot één vriendelijke facility app

Een smart building gaat natuurlijk verder dan slim werkplek- en energiebeheer. Ook mobiliteit, voeding, schoonmaak en andere facilitaire diensten kunt u makkelijk optimaliseren via smart technology. En daar spelen uw werknemers en klanten – als gebruiker – een centrale rol in. De hamvraag is: hoe maakt u die toepassingen gebruiksvriendelijk en persoonlijk. Want technologie mag niet ten koste gaan van mensgericht facility management. Al deze wensen kunt u bundelen in één facility app op maat.

Een voorbeeld: accountmanager Jan komt met zijn elektrische wagen toe op kantoor en merkt dat alle laadpalen in gebruik zijn. Hij logt in op zijn facility app en vraagt een melding te sturen zodra er een laadpaal vrijkomt. Terwijl hij dit doet, vertelt zijn app hem ook dat zijn collega Sonja jarig is en dat er om 13:30 een teammoment in meeting room X is. Vervolgens checkt Jan waar er in het gebouw een flexdesk vrij is en start zijn werkdag. Hij belt zijn klanten op, plant afspraken in en boekt meteen via de applicatie een vergaderruimte. Intussen krijgt Jan bericht dat hij zijn auto kan opladen. Na twee uurtjes aan de laadpaal geeft zijn app aan dat zijn auto weer een volle batterij heeft en verlaat hij het kantoor. De WiFi-based workplace occupancy registreert automatisch de vrijgekomen workdesk.

Bent u nieuwsgierig naar wat een smart building voor uw bedrijf kan betekenen? Let’s meet!

Vergelijkbare berichten