Blog: thuiswerken of op kantoor

Thuiswerken en op kantoor: de voordelen combineren

Thuiswerken: de ene vindt het heerlijk, de andere blijft trouw aan zijn vaste plek op kantoor. Maar hoe match je de verwachtingen van je personeel, bevorder je het contact tussen de collega’s en geef je toch duidelijke richtlijnen mee? Een goed evenwicht tussen thuiswerken en de aanwezigheid op kantoor is de sleutel tot succes.

Thuiswerken is een alom bekend begrip. Zeker sinds de coronapandemie raakte het nog meer ingeburgerd. Sommige werknemers ervaren meer vrijheid, geven aan productiever te werken en vinden een betere work-lifebalance. Anderen beweren het tegendeel en ook werkgevers verwachten het personeel regelmatig terug op kantoor. Met reden: want verbinding tussen het personeel blijft essentieel voor de vooruitgang van je bedrijf.

De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken biedt flexibiliteit in werktijden. Daardoor stemmen werknemers het werk beter af op hun persoonlijke agenda: hobby’s, privé-afspraken, een spontane, uitgebreide pauze in de eerste lentezon. Het gevoel van verantwoordelijkheid geeft je personeel vleugels. Door van thuis uit te werken vermijden ze de stress van het woon-werkverkeer en de tijd die ze zich niet hoeven te verplaatsen wordt zinvol ingezet. Alleen maar voordelen, toch?

Helaas, aan thuiswerken zijn ook nadelen verbonden.

De nadelen van telewerken

  • Sommigen zijn vaker afgeleid door huishoudelijke prikkels of associëren thuis met ontspanning. Daardoor kunnen ze zich minder goed concentreren waardoor het werk blijft liggen.
  • Ook het omgekeerde doet zich voor: door van thuis uit te werken vervaagt de grens tussen werk en privé waardoor werknemers soms constant aan het werk blijven.
  • Het gebrek aan persoonlijk contact kan de samenwerking tussen de collega’s belemmeren en een gevoel van isolatie en eenzaamheid opwekken.

Optimaal samenwerken op kantoor

In veel bedrijven wordt telewerken toegestaan in combinatie met een policy die aanstuurt op regelmatige fysieke aanwezigheid op kantoor. Dat is logisch, want je bedrijf staat of valt met de samenwerking tussen je personeelsleden.

Enerzijds stimuleert een directe interactie tussen collega’s betrokkenheid, ideeënuitwisseling en teambuilding. Nieuwe personeelsleden werken zich vlotter in en pikken de bedrijfscultuur makkelijker op, collega’s vragen elkaar vaker om advies waardoor opdrachten efficiënter aangepakt worden en je personeel pikt sneller nieuwigheden op waardoor de expertise in je bedrijf constant toeneemt. Een babbeltje aan het koffieapparaat? Graag.

Doordat men bovendien fysiek het kantoor verlaat na de uren, is de grens tussen werk- en privétijd veel duidelijker, zowel voor de medewerker zelf als voor collega’s en leidinggevenden. Tenslotte is op kantoor onbeperkt toegang tot alle nodige technologie, software en vergaderfaciliteiten. Ook dat is een belangrijke troef van naar kantoor komen.

Anderzijds:

  • beperkt op kantoor werken de flexibiliteit van werknemers om hun dag in te delen,
  • wordt je personeel frequenter blootgesteld aan afleidingen zoals lawaai van collega’s,
  • en leidt het woon-werkverkeer tot onnodige stress en vermoeidheid.

Flexwerken werkt

Hoewel telewerken de voorbije jaren werd afgeschilderd als de grote redder van onze work-lifebalance, merken we dat dit niet noodzakelijk zo hoeft te zijn. Wat is die goede balans dan wel?

Bij Meliopus zien we iedereen graag op kantoor. Het zijn dan ook allemaal fantastische mensen, natuurlijk. Toch werken de meesten geregeld van thuis uit en ook dat vinden we oké. Door duidelijke verwachtingen te scheppen over hun aanwezigheid op kantoor, helpen we de balans voor onze medewerkers op te maken. Nieuwe personeelsleden verwachten we in het begin iets vaker in ons kantoor, zo leren wij hen en zij ons het best kennen. De anderen wisselen werken op kantoor en telewerken af volgens hun behoeften en planning. Dat werkt.

Heel goed zelfs, want we zien dat ons personeel graag naar kantoor komt en ook van thuis uit optimaal presteert. Flexwerken is het beste van 2 werelden en voor ons de sleutel tot succes. Dit raden wij dan ook steevast aan onze klanten aan.

Wil je nadenken over het thuiswerkbeleid in je organisatie of bedrijf of je changemanagement versterken? Meliopus denkt graag met je mee.

Vergelijkbare berichten