Van food naar focus op kantoor
Wat we eten en drinken heeft een directe invloed op ons energiepeil, concentratie en algemene welzijn. Door op kantoor de smaakpapillen van je medewerkers te triggeren creëer je een productievere en gezondere werkomgeving. Snack, sip en succeed met deze tips.
Gezonde voeding als brandstof voor de werkdag
Niet alleen wanneer we eten en hoeveel, maar vooral wat we eten heeft een grote invloed op ons energieniveau en onze cognitieve prestaties. Te zware maaltijden leiden tot een ‘food coma’, terwijl bij een gebrek aan voedzame opties de concentratie slinkt. Geef als werkgever het goede voorbeeld.
Voorzie een aanbod van gezonde tussendoortjes zoals noten en fruit, bij voorkeur in een gezonde snackcorner. Deze energieke snacks houden de bloedsuikerspiegel stabiel en verminderen de kans op de gevreesde namiddagdip. Bovendien strekken je medewerkers op weg naar hun gezonde snack even de benen. Een dubbele win, want zitten is het nieuwe roken. Heb je een bedrijfsrestaurant? Opteer voor een evenwichtig lunchmenu met verse salades, proteïnerijke opties en volkorenproducten op de kaart.
“An apple a day keeps the middagdip away.” – author unknown.
Hydratatie = concentratie
Bij eten hoort drinken. Waterstations met kraakvers water, al dan niet infused met citrus of munt, houden medewerkers gehydrateerd en alert. En dan is er koffie. Cafeïne is een trouwe bondgenoot op kantoor, maar ook hier maakt hoe en wanneer je het drinkt een groot verschil.
- Timing is alles: koffiedrinken in de nagalm van je wekker is minder effectief. Plan je koffiepauzes beter halverwege de ochtend en in de vroege namiddag om je energiepeil optimaal te benutten. Vermijd koffie na 15 uur zodat je morgen uitgerust voor de dag komt.
- Alternatieven voor cafeïne: niet iedereen is gebaat bij koffie. Groene of gemberthee bieden een milde energieboost zonder de nadelen van een cafeïnecrash.
- Kwaliteit boven kwantiteit: een goede espressomachine of baristabar op kantoor garandeert niet alleen betere koffie – essentieel – en een heerlijk aroma op de werkvloer – mooi meegenomen. Het creëert ook een sociale ontmoetingsplek. Al is er wel een voorwaarde. Klinkt je koffiehoek luider dan de koffiemachine? Dan is het tijd om aan geluidsmanagement te doen.
Samen eten, samen werken
Eten verbindt mensen. Een kantoor waar ruimte is voor gedeelde eetmomenten stimuleert samenwerking en teamgeest. Creëer daarom een uitnodigende, gezamenlijke lunchomgeving waar medewerkers echt kunnen pauzeren en die sociale interactie aanmoedigen. Mag het iets ludieker? Introduceer bijvoorbeeld ‘Healthy Monday’, ‘Donderdag Veggiedag’ of een internationale potluck om gezonde eetgewoonten en diversiteit te stimuleren.
Creëer een smaakvolle werkplek
Voeding op kantoor is meer dan een praktische noodzaak, maar een kans om gezondheid, energie en sociale interactie te stimuleren. Wil je echt het onderste uit de kan halen? Prikkel in je kantooromgeving alle zintuigen en boost zo de productiviteit en het welbevinden van je team.
Een snackplan heb je al. Nu kan je met herwonnen energie aan de slag met het plan voor een optimale kantoorinrichting. De workplace-experts van Meliopus denken graag met je mee.