No time to waste (food): maak impact met duurzame catering

Uit het ontnuchterende klimaatrapport van de VN in augustus bleek de urgentie om actie te ondernemen. De conclusie is scherp: klimaatverandering gebeurt sneller dan gedacht en wordt grotendeels veroorzaakt door menselijke activiteit. Ook facilitymanagers en organisaties moeten op deze uitdagingen een duurzaam antwoord bieden. Vooral op het vlak van buildings, mobiliteit en voeding valt nog heel wat terrein te winnen. Dit artikel zoomt in op de rol van voeding in uw bedrijf en hoe u met duurzame catering het verschil maakt.


Wat is duurzame catering?

Kunnen uw medewerkers dagelijks rekenen op verse maaltijden en tussendoortjes? Catering & vending dragen voor een groot stuk bij aan een comfortabele en aangename werkomgeving. Maar het is ook een kans voor uw organisatie om te tonen dat u hoog inzet op duurzaamheid. Hieronder alvast drie vragen die u helpen kritisch na te denken over uw catering.

1 | Hoe is uw menukaart opgebouwd?

Uit het voedingsrapport van de EAT-Lancet Commissie blijkt dat we meer vlees eten dan onze planeet aankan. De aanbevolen hoeveelheid vlees bedraagt 300 gram per week. Veggiedays met seizoensgebonden gerechten worden dus de regel. En natuurlijk kunt u uw medewerkers nog wekelijks verwennen met stoofvlees-friet. Het Pareto-principe (80/20-regel) werkt voor de meeste mensen prima. Een gevarieerde, gezonde menukaart voor een gezonde werkomgeving. Daar profiteert u als werkgever toch van mee?

2 | Heeft u een eigen bedrijfskeuken nodig?

Een industriële keuken is een enorme energieverbruiker en bijgevolg een grote kostenpost voor uw onderneming. Daarom loont het de moeite alternatieven te bestuderen. Centrale keukens of externe bedrijfscateraars hebben de afgelopen jaren fel geïnvesteerd in de kwaliteit en vergroening van hun aanbod. Geen standaardformules maar een foodservice die is aangepast aan uw noden en die van de planeet. Kunt u niet om een eigen bedrijfskeuken heen? Zorg dan zeker voor een efficiënt beheer via energieaudits en -optimalisaties.

3 | Hoe pakt u foodwaste aan?

Met de opmars van flexibele werkvormen is het voor organisaties niet evident om in te schatten hoeveel catering ze precies moeten voorzien. Analyseer het dagelijkse aantal bezoekers in uw bedrijfsrestaurant en check op welke momenten in het jaar eventuele druktepieken voorkomen. Daarnaast is het van belang een doordacht recyclagesysteem uit te denken. Dat kan bijvoorbeeld door uw overschotten aan sociale organisaties te schenken en milieuvriendelijke doggybags te voorzien.

De stap naar duurzame catering: transformeren is engageren

Is er echt ‘no time to waste’ en moet u alles in één keer veranderen? De grootste aanpassing gebeurt in de hoofden van uw medewerkers. De transformatie naar duurzame catering is dus vooral een menselijk verhaal en vraagt om een aanpak op maat. De sleutel tot verandering ligt bij het betrekken van uw gebruikers. Neem bijvoorbeeld tevredenheidsenquêtes af of communiceer transparant over het menu en de bereidingswijze. Denk gerust out-of-the-box. Sommige welzijnsorganisaties geven hun cliënten de kans om een eigen moestuintje aan te leggen en mee te helpen in de keuken.

Hoe een externe blik uw catering kan versterken?

Foodservice consulting is meer dan advies over uw menukaart of HACCP-audits, maar gaat ook over het ontwerp en beheer van uw bedrijfsrestaurant, due dilligence en het opzetten van een slim recyclagesysteem. Er wordt dus vlot geschakeld tussen analyse, strategie en management. Daarnaast kan uw consultant in onderhandelingen en samenwerkingen met cateringpartners uw belangen vertegenwoordigen. Denk daarbij aan het toevoegen van meer seizoensgebonden gerechten op de menukaart of het reduceren van food waste. Een foodservice consultant kijkt met een externe bril en ziet makkelijker de opportuniteiten voor uw bedrijfscatering. En daar plukt uw organisatie zowel financieel als ecologisch de vruchten van.

Vergelijkbare berichten