Geïntegreerd toegangscontrolesysteem voor Stad Gent

Hoe bepaalt u wie, wanneer, tot welke gebouwen en zones toegang krijgt? Zeker als u over een divers en wijdverspreid gebouwportfolio beschikt, is die vraag niet eenvoudig te beantwoorden. De sleutel? Die ligt bij een geïntegreerd toegangscontrolesysteem dat is aangepast aan de verschillende beveiligingsnoden van uw organisatie en bezoekers. In samenwerking met Securitas, rolde Meliopus een nieuw toegangscontrolesysteem uit voor het gebouwpatrimonium van de Stad Gent.

De klant

Van bibliotheken, naar historische sites tot de dienstencentra: Stad Gent ontvangt dagelijks tienduizenden bezoekers in haar vele gebouwen. Om de toegangscontrole in goede banen te leiden, gebruikten ze een waaier aan systemen, zoals badgelezers en sleutels.

De opdracht

Stad Gent wou voor al haar gebouwen naar één elektronisch toegangscontrolesysteem evolueren. In dit geval werd gekozen voor een badgesysteem. Meliopus werd aangesteld om een framework uit te werken en de implementatie van een pilootproject te begeleiden. De technische uitvoering gebeurde door Securitas.

Onze aanpak

1 | Het framework: analyseren en definiëren

Elk gebouw bestaat doorgaans uit verschillende soorten risicozones. Denk aan publiek toegankelijke onthaalruimtes of streng beveiligde serverlokalen. Om voor iedere zone de juiste beveiligingsgraad en -wijze te bepalen, zijn we vertrokken van een grondige risicoanalyse van alle gebouwen. Daarnaast hebben we alle achterliggende processen voor het badgesysteem uitgewerkt. Hoe gaat dit systeem precies in zijn werk? Hoe vraag je een badge aan? Wie is de contactpersoon? Wat gebeurt er als je je badge verliest? Die vragen werden uitvoerig behandeld in het procesdesign.

2 | Het pilootproject: implementeren & evalueren

Zodra er een duidelijke omkadering was, hebben we dit systeem samen met de veiligheidspartner in één van de gebouwen geïmplementeerd. Voor de configuratie van het toegangscontrolesysteem maakten we een logische opdeling tussen: persoonsgroepen (wie? Bijvoorbeeld: kantoorpersoneel, schoonmaakploeg, …), tijdsgroepen (wanneer? Bijvoorbeeld: kantoorbedienden krijgen enkel tussen 08.00 uur en 19.00 uur toegang tot het gebouw) en deurgroepen (waar? Bijvoorbeeld: de poetsploeg krijgt extra toegang tot het schoonmaaklokaal). Op die manier konden we ieder personeelslid vlot van een aangepaste badge voorzien.

Het resultaat

Dankzij het procesdesign kon Stad Gent vertrekken van een volledig uitgewerkt draaiboek om het badgesysteem in de praktijk te brengen. Het pilootproject voorzag de klant dan weer van de nodige knowhow om voor elk gebouw de juiste toegangscontrole te definiëren en de implementatie ervan te realiseren.

Vergelijkbare berichten